Portret_John01-zw-sm2.jpgOver John, John de gelder.ART en John & zijn galerie Friends of Art

 

John de Gelder |  kunstenaar in FineArt fotografie en sculpturen in brons | visueel vormgever | schrijver | galeriehouder

 

Mijn doel is het maken van intrigerende beelden die je aandacht vasthouden. Kunst waar een boeiend verhaal achter schuilgaat. Kunst die de kijker meevoert in de wereld van wonderlijke fantasie en van mystieke oorden, maar ook in komische avonturen, bekend als imaginair realisme, magisch realisme of komisch realisme.

Inspiratie vind ik in oude culturen en beschavingen, historische personages en gebeurtenissen. Legendes, mythen en sagen, en ook hedendaagse ervaringen, er zijn zoveel boeiende verhalen vast te leggen in kunstproducties. Ik denk in sferen en beelden. Zodra iets mijn belangstelling trekt, komen beelden in mij op en voel ik de drang om er op mijn eigen wijze mee aan de slag te gaan in fotografie of brons. Ik baseer mijn werk op het oorspronkelijke verhaal, om het te verwerken naar de werkelijkheid of te plaatsten in een nieuwe context.

 

Hoe het begon…  Als door magie zag ik als jongen van negen in het rode schemerlicht van de donkere kamer fotobeelden opkomen… de geuren van azijnzuur en ontwikkelaar prikkelden dagenlang mijn fantasie… De betovering in mijn jongenshoofd was compleet. Wat ik toen nog niet wist: de fotografie zou bij me horen, voor altijd, met een blijvende drang om te willen creëren.

 

Fotografie kent een pure vorm van expressie. Met de huidige digitale fotografische- en bewerkingstechnieken ga ik telkens weer de uitdaging met mezelf aan om te komen tot de mooiste producties. Van realisme tot fictie, de mogelijkheden voor mij zijn onbegrensd. Ik noem dit fotografie 2.0: fotografische producties die bestaan uit meerdere opnamen, gemonteerd naar een nieuwe werkelijkheid. Met alle vrijheid om het beeld te scheppen dat in mijn hoofd zit en niet met een enkelvoudige opname te maken is. Eén nieuw fotografisch beeld, waarin realiteit soms moeilijk van verbeelding te onderscheiden is. Imaginair, magisch, alles kan… Verstilde filmische beelden, maar dan door fotografie. De uitdaging met mijzelf kan niet groot genoeg zijn!

 

Brons  Het beeld in mijn hoofd, daar begint het mee. Nu uitgewerkt in boetseerwas. Na de vormgeving volgt het proces van brons maken: invormen van de was in de gietmal, smelten, brons gieten, ciseleren en patineren. Een boeiend proces. Het modelleren van sculpturen in boetseerwas biedt een enorme artistieke vrijheid. Er is weinig dat niet gevormd kan worden. Op gevoel boetseren… kijken naar vorm en structuur… één worden met je onderwerp en dan net zolang doorgaan tot je het karakter te pakken hebt…

 

Auteur   Waar een vergaande belangstelling toe kan leiden. Het oude Egypte, de reizen, mijn onderzoek naar de tijden van de 18e dynastie, historische figuren die mijn speciale aandacht trokken, er bleken mooie verhalen te vertellen. Stukje bij beetje ontspinnen zich de wijsheden uit het verleden die zich nog steeds laten gelden. 

De twee titels: ‘Thebe-Thera’ en ‘Het Imhotep Protocol’ verhalen over het Oude Egypte. Ze voeren de liefhebber terug naar de tijd van farao Amenhotep III en zijn grote bouwmeester Amenhotep zoon van Hapoe. Het is bijzonder te ervaren dat hun culturele erfenis in onze huidige tijd nog zo aanwezig is.

 

Galerie & Atelier  | John de Gelder. ART  &  Friends

Waar te zien?   Kunstproducties in fotografie en brons uit mijn collectie – Selected Work – zijn te zien in mijn galerie. Hier vind je ook mijn boetseeratelier. Een omvangrijk aantal FineArt fotografische werken en PhotoVisuals in grootformaat, alle uitgevoerd in fotografische afdrukken, geconserveerd achter museumglas, worden hier gepresenteerd. De collectie bronzen sculpturen bevat alle beelden, in gelimiteerde oplage. Beelden in wording zijn te zien in mijn boetseeratelier, waarmee je gelijk een inkijk krijgt in het hele maakproces. Fotografische producties vinden plaats op locaties in binnen- en buitenland.

 

Friends of Art   Een fijne toevoeging aan de collectie kunst in mijn galerie, zijn kunstwerken van bevriende collega-kunstenaars. Dit als gevolg van jarenlange samenwerking met getalenteerde, professionele kunstenaars, om ruimte te willen bieden aan gerelateerde authentieke kunstuitingen en stijlvormen.  Hiermee staat de deur ook open voor nieuw talent en gastkunstenaars. De onderlinge band en samenwerking staat garant voor artistieke uitwisselingen in woord en daad. Kortom, een plek voor mooie ontmoetingen tussen vrienden van de kunst. 

 

 

 

 

 

 

 

-