Over Friends of Art

Welkom op het webportaal van galerie Friends of Art.

Wie zijn wij?

Mag ik mij even voorstellen, mijn naam is John de Gelder; kunstenaar (fotografie en bronssculpturen), auteur, eigenaar van John de Gelder Producties (beeld- en tekstproducties) en initiatiefnemer van galerie en kunstkring Friends of Art. Naast mijn actieve rol als kunstenaar vervul ik met veel genoegen de rol van gastheer en hoop ik je hier of op onze Friends of Art kunstevenementen te mogen begroeten. Of ik dit alleen doe? Zeker niet, de rol van gastheer en gastvrouw deel ik met mijn vrouw Simone en met twee personen die de kunst een warm hart toedragen: Hanny en Bert.

Het begin

Om de vraag te beantwoorden hoe het allemaal is begonnen gaan we enkele jaren terug in de tijd. Terug naar mijn voormalige fotografiestudio waar ik collegakunstenaars ruimte bood voor het exposeren van werk dat zij door mij in de studio lieten fotograferen. Samen met mijn eigen presentaties vormde dit al snel het beeld van een galerie en trok dit een groeiende belangstelling van het bezoekende publiek. Vanaf het moment dat we dit aanbod een blijvende plek gaven en het kunstaanbod op een gezamenlijk webportaal publiceerden was het idee om als kunstenaarscollectief verder naar buiten te treden geboren. Tegen de kerst van 2015 was Friends of Art realiteit. En niet zonder succes, want dit initiatief groeide snel uit naar een grotere groep van betrokken kunstenaars, een grote achterban aan vrienden van Friends of Art tot en met het betrekken van een nieuwe galerie in het overdekte winkelstraatje met historische gevelpandjes de Graanbuurt in Giessenburg, gelegen tussen Gorinchem en Dordrecht. Een bijzondere plek en publiekstrekker van formaat waar we onze ambities verder kunnen uitrollen achter de gevel van de historische Herberg ’t Pinkeveer; een tip voor vele uren vermaak.

Wat zijn onze bedoelingen?

Friends of Art vertegenwoordigt inmiddels een groep van 17 kunstenaars en daar zal het niet bij blijven. Deze groep zal zich in de komende jaren verder ontwikkelen. Een belangrijke reden om te streven naar een langdurige samenwerking met de kunstenaars is om jou, als bezoeker van de collectie, continuïteit te bieden, met een ruim aanbod van nieuw of recent werk, waaronder de topstukken. De gedachte hierachter leg ik graag wat verder uit: kunst laat zich veelal verrassen. Je ziet een kunstwerk en vanaf het eerste moment laat dit werk je niet meer los en je betrapt jezelf erop dit kunstwerk wel te willen aankopen. Nu zijn er snelle beslissers, die met het zien ook direct tot aankoop overgaan, maar vaker moet het even bezinken. Een proces dat snel tot een mooi vervolg kan leiden of ook zo maar enkele maanden kan duren voordat je tot aankoop van je favoriete kunstwerk overgaat. Blijkt bij terugkomst het werk verkocht te zijn dan is dit heel spijtig, maar met het beschikbaar zijn van meer kunstwerken met als aanvulling het niewste werk van dezelfde kunstenaar kunnen wij de rol vervullen waar het allemaal om begonnen is: de kunst en de kunstenaar vertegenwoordigen… voor de lange duur. Daarnaast ben ik als galeriehouder zelf een van de kunstenaars, waardoor ik nauw verbonden ben met de wereld waarin de kunstenaars zich begeven, met het maakproces, de presentatie van de eindresultaten in onze galerie en met de reële prijsvorming ervan. Met verder als doel om jou mee te nemen in de wereld van deze groep van aangesloten kunstenaars en je te laten genieten van hun kunst! Wat de aanwezige kunst van mijzelf betreft: in het boetseeratelier kun je de making of van mijn bronssculpturen volgen en mij op de openingsdagen van de galerie hiermee aan het werk zien. Verder ontwerp ik hier ook mijn PhotoVisuals en vindt de eindbewerking van mijn overige fotografieproducties plaats. In de galerie zelf is verder een omvangrijke presentatie van eigen werk te zien, waaronder de bronzen sculpturen, PhotoVisuals en andere fotografieproducties. Van harte welkom op dit webportaal, in onze galeries of als blijvende vriend van Friends of Art.

Zijn er uitbreidingen te verwachten?

Zeker! Met de recente betrekking van een naastgelegen gevelpandje, dat is ingericht als een kunstenaars-atelier, hebben we deze uitbreiding kunnen realiseren. Dit is de plek voor schilders aan het werk en waar keramiek- en bronskunstenaars hun boetseermodellen maken. Dit is tevens de plek waar we ruimte willen bieden aan gastkunstenaars met als bijkomend doel onder deze creatievelingen de nieuwkomers binnen de vaste groep van Friends of Art-kunstenaars te werven. Ben je kunstenaar en wil je deelnemen als gastkunstenaar, schroom niet en neem contact op. Wie weet ben jij ons nieuwe talent of de kunstenaar die via onze wederzijdse samenwerking alle kansen krijgt je aan een groot publiek te presenteren.

Kunstaanbod in de Ertepeller.

Naast de kunstpresentatie in de Friends of Art-galerie in de Graanbuurt in Giessenburg is er ook een doorlopende expositie van kunstwerken in restaurant De Ertepeller in Papendrecht. Hier tref je van alle kunstenaars een inbreng, opgesteld in een prachtige ambiance aan de oevers van de rivier de Merwede met uitzicht op Dordrecht. Een ware aanrader om hier van een lunch of diner te genieten in de nabijheid van onze kunstcollectie. Doen!

Friends of Art-voor vrienden met vrienden

Een ontwikkeling die we met veel genoegen zien uitgroeien tot iets moois en waardevols zijn de terugkerende vriendenbezoeken. Meer en meer vrienden van Friends of Art zien we met regelmaat een bezoek brengen aan de galerie in het nabijzijn van hun eigen vrienden. Het met eigen ogen zien van de nieuwe releases, de kunstenaars aan het werk, de verhalen achter de kunstwerken, de nieuwtjes, met koffie of een proost, de galerie en de Graanbuurt betekent urenlang genieten aan de oever van de Giessen. Voel je ook welkom,doen!

Vriend worden

Ga even mee in de volgende gedachtegang. Hoe leuk en waardevol is het niet voor de kunstenaars dat op het moment dat zij een nieuw werk gereed hebben, zij dit kunnen presenteren aan een grote achterban van belangstellenden, ofwel aan vrienden van Friends of Art. Aan jou met alle andere vrienden die geïnteresseerd zijn in kunst en de kunstenaars van Friends of Art willen volgen. Om als eerste geïnformeerd te zijn en erop te kunnen inspelen als er een werk gepresenteerd wordt dat je graag zou willen aankopen. Betrokken zijn, uitgenodigd worden voor de Friends of Art kunstdag en je welkom voelen in onze galeries. Je naam en e-mailadres zijn voldoende om je als vriend aan te melden. Klik op deze link ‘ik wil vriend worden’ en word vriend van Friends of Art. Snel te doen en erg leuk je als vriend te mogen begroeten.

Gastkunstenaars

Deelname als kunstenaar bij Friends of Art. Met de realisatie van onze uitbreiding met een 2e gevelpandje, dat is ingericht als een kunstenaarsatelier, geven we ook ruimte aan gastkunstenaars om zich te presenteren in onze galerie. Wat we je bieden is ruimte voor expositie met de optie voor een werkplek waar je als kunstenaar je vaardigheden aan het bezoekende publiek kunt tonen. Te denken aan een of meerdere dagen van aanwezigheid binnen de totale periode dat je als kunstenaar exposeert bij Friends of Art. Verder zijn er mogelijkheden voor het houden van een openingsexpositie in het overdekte straatje en het geven van workshops in besloten kring. Dit aan eigen cursisten en of aangevuld met deelname van cursisten uit de Friends of Art vriendenkring. Bij interesse kun je een verzoek voor deelname sturen aan: galeriefriendsofart@gmail.com